De afschaffing van de woonbonus heeft belangrijke gevolgen voor wie een gezinswoning wil kopen. Wij zetten voor u de belangrijkste vragen op een rij.
Wat heeft de nieuwe Vlaamse regering beslist?
De nieuwe Vlaamse regering laat de woonbonus - dat is het fiscaal voordeel voor het huis of het appartement waarin u woont en waarvoor u een hypothecaire lening afsloot - vanaf 2020 uitdoven. Voor bestaande leningen verandert er niets, maar wie nu een woning koopt, zal het zonder fiscaal voordeel moeten stellen. Om dat deels te compenseren worden de registratierechten - de belasting op de aankoop van vastgoed - verlaagd. Wie een gezinswoning koopt, betaalt volgend jaar geen 7, maar 6 procent taks. Maakt u die woning energiezuinig, dan zakt het tarief zelfs naar 5 procent. Aan het tarief voor de aankoop van een bouwgrond of een investeringspand wordt niet geraakt (10%).
Waarom wordt er gemord over de afschaffing van de woonbonus?
Omdat het over veel geld gaat. Voor een koppel dat een lening op 20 jaar afsloot, kan het fiscaal voordeel makkelijk oplopen tot 30.000 euro, weliswaar gespreid over de looptijd van de lening. Met de woonbonus kan u de betaalde intresten, kapitaalaflossingen en premies voor de schuldsaldoverzekering fiscaal inbrengen. Dat bedrag is wel geplafonneerd. Er is een basisbedrag van 1.520 euro, dat tijdens de eerste tien jaar van de lening verhoogd kan worden met 760 euro als het om uw enige woning gaat, en met 80 euro als u minstens drie kinderen hebt. Van die bedragen mag u 40 procent fiscaal inbrengen, wat het maximaal voordeel op 944 euro per belastingplichtige brengt.
Bron: De Tijd.
